Visszatekintés a 2023-as CyberSec konferenciára: A kiberbiztonság jövője és kihívásai

A tavalyi Cybersec Konferencia 2023. október 3-án került megrendezésre a Millenáris Park G. épületében. Az esemény célja az volt, hogy a kiberbiztonság legaktuálisabb kérdéseit és kihívásait vitassa meg a szakma legkiemelkedőbb szakértőinek részvételével. Az előadások és panelbeszélgetések sokszínűsége révén átfogó képet kaptunk a globális és hazai kiberbiztonsági helyzetről. Az alábbiakban összefoglaljuk a legfontosabb előadásokat és beszélgetéseket.

1. Az Orosz-Ukrajn Háború Kibervonatkozásai

A konferencia első előadása az orosz-ukrán háború kiberbiztonsági aspektusait tárgyalta. A szakértők részletesen elemezték a konfliktus során alkalmazott kibertámadásokat és azok hatását az érintett országok infrastruktúrájára. Az előadás rávilágított arra, hogy a modern hadviselésben a kiberhadviselés milyen jelentős szerepet játszik, és milyen tanulságokat vonhatunk le a jövőbeni védekezési stratégiák kialakításához.

2. Kerekasztal Beszélgetés: Az AI és a Kiberbiztonság

A mesterséges intelligencia és a kiberbiztonság kapcsolatát vizsgáló kerekasztal beszélgetésen a résztvevők megvitatták, hogyan használható fel az AI a kibervédelemben, valamint milyen kihívásokat jelenthet a rosszindulatú célokra történő alkalmazása. Az eszmecsere során szó esett az AI által kínált lehetőségekről a kiberfenyegetések felismerésében és kezelésében, valamint az etikai kérdésekről is.

3. NIS2 Implementáció

A NIS2 irányelv implementációjának részleteit bemutató előadás során a szakértők ismertették az új irányelv követelményeit és azok hatását a különböző szektorokra. Az előadás hangsúlyozta a szabályozás fontosságát a kiberbiztonság megerősítésében, és részletes útmutatást nyújtott a megfelelő felkészüléshez.

4. Social Engineering: A Nemzeti CSIRT Incidenskezelési Tapasztalatai

A social engineering támadásokkal kapcsolatos incidenskezelési tapasztalatokat bemutató előadás során a Nemzeti CSIRT szakemberei valós eseteken keresztül mutatták be, hogyan lehet hatékonyan védekezni az ilyen típusú támadások ellen. Az előadás kiemelte a felhasználói tudatosság növelésének fontosságát és a proaktív intézkedések szerepét.

5. Tapasztalatok a Magyarországi Kiberversenyekről, a HCSC-ről

A hazai kiberversenyek, különösen a Hungarian Cyber Security Challenge (HCSC) tapasztalatairól szóló előadás során a résztvevők megismerhették a versenyek céljait, eredményeit és a fiatal tehetségek felkutatásának fontosságát. Az előadás rávilágított arra, hogy a kiberversenyek hogyan segítik a szakma utánpótlásának biztosítását és a jövő kiberbiztonsági szakértőinek képzését.

6. Hogyan Védhetjük Meg a Kritikus Infrastruktúránkat?

A kritikus infrastruktúrák védelmével foglalkozó előadás részletesen bemutatta a különböző védekezési stratégiákat és technológiákat, amelyekkel megelőzhetők a kibertámadások. Az előadás során a szakértők gyakorlati példákon keresztül ismertették a legjobb gyakorlatokat és a legújabb innovációkat.

7. A Kiberpajzs Aktualitásai

A Kiberpajzs program jelenlegi állapotáról és jövőbeni terveiről szóló előadás során a résztvevők átfogó képet kaptak a program céljairól, eredményeiről és a további fejlesztési irányokról. Az előadás hangsúlyozta a Kiberpajzs szerepét a nemzeti kiberbiztonság megerősítésében.

8. Orvostechnikai Eszközök Kiberbiztonsága

Az orvostechnikai eszközök kiberbiztonságáról szóló előadás során a szakértők bemutatták, milyen speciális kihívásokkal kell szembenézni ezen a területen, és hogyan lehet hatékonyan védekezni a fenyegetések ellen. Az előadás különösen fontosnak tartotta a betegbiztonság biztosítását és a szabályozási megfelelést.

9. Kritikus Ágazatok Kiberbiztonsági Helyzetképe

A kritikus ágazatok kiberbiztonsági helyzetét bemutató előadás során a résztvevők átfogó képet kaptak arról, hogy a különböző szektorok milyen kiberfenyegetésekkel néznek szembe, és milyen védekezési stratégiákat alkalmaznak. Az előadás rávilágított a szektorok közötti együttműködés fontosságára is.

10. A Humán Faktor Szerepe a Kritikus Infrastruktúrák Elleni Támadásban

A humán tényező szerepéről szóló előadás során a szakértők bemutatták, hogyan használják ki a támadók az emberi hibákat és gyengeségeket a kritikus infrastruktúrák elleni támadások során. Az előadás hangsúlyozta a folyamatos oktatás és a tudatosság növelésének fontosságát.

11. NBSZ Nemzeti Laborok Bemutatása

A Nemzeti Biztonsági Szakszolgálat Nemzeti Laboratóriumainak bemutatása során a résztvevők megismerhették a legújabb kutatási és fejlesztési projekteket, amelyek a kiberbiztonság területén zajlanak. Az előadás különösen érdekes volt azok számára, akik a kiberbiztonsági innovációk iránt érdeklődnek.

Tematikus Blokk – A Kritikus Infrastruktúrák Védelmében

A tematikus blokk előadásai és panelbeszélgetései során a résztvevők átfogó képet kaptak a kritikus infrastruktúrák védelmével kapcsolatos legfontosabb kérdésekről és kihívásokról. Az előadók gyakorlati tanácsokkal és esettanulmányokkal segítették a résztvevőket a védekezési stratégiák kialakításában és finomításában.

Záró Gondolatok

A 2023-as Cybersec Konferencia ismét bebizonyította, hogy a kiberbiztonság területén mennyire fontos a folyamatos párbeszéd és az együttműködés. Az előadások és beszélgetések során számos új információval gazdagodhattunk, és új kapcsolatokat építhettünk ki. Bízunk benne, hogy a jövőben is hasonlóan sikeres és hasznos eseményekre kerül majd sor, amelyek hozzájárulnak a biztonságosabb digitális világ megteremtéséhez.